Boczek po krymsku

Składniki:

– boczek wieprzowy ze skórą, tłusty

– czosnek

– liść laurowy

– przyprawa do sała

– sól morska lub kamienna

Sposób wykonania:

Boczek ze skórą tniemy na kawałki ok. 6cm szerokości.  Na dno pojemnika do solenia wsypujemy 1cm soli. Kawałki boczku nacieramy rozciśniętym ząbkiem czosnku, solą i mieszanką przypraw. Kładziemy skóra na sól w pojemniku, układamy na wierzch kilka plastrów czosnku i listek laurowy. Na wierzch kładziemy drugi kawałek boczku, skórą do góry.

Zamykamy pojemnik i odstawiamy do pomieszczenia o temp. 16-18 stopni na tydzień.

Po tym czasie wyjmujemy z pojemnika, czyścimy z soli i przechowujemy w lodówce.

W trakcie przechowywania mięso będzie dojrzewało.

Smacznego

Podziękowania kol. Sergiejowi za przesłany przepis. Dzięki.