Bułki do burgerów

Składniki na około 10 sztuk:

– mąk pszenna 0,5 kg (tortowa/luksusowa)

– sól 2 łyżeczki

– cukier 2 łyżki

– drożdże suche 7g

– woda 100 ml (letniej)

-mleko 100 ml

– olej 25ml

– jajka 3 szt (2 szt do ciasta, jedno do smarowania)

– sezam biały do posypki

Ciasto zagniatamy z podanych składników. Powinno to być miękkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Przykrywany je folią spożywczą, aby nie wyschło i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie dzielimy ciasto na 10 równych części, czyli tle ile ma być bułeczek. Formujemy, lekko spłaszczone bułeczki, przykrywamy ściereczką i czekamy, a

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jednym jajkiem i posypujemy sezamem. Układamy na tacy piekarnika przykrytej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy do niego blachy z bułkami. Bułeczki pieczemy około 15- 20 min zależnie od piekarnika i doświadczenia z nim. Piekarniki pieką różnie, dla tego nie można sztywno trzymać się czasu. Należy cały czas obserwować wypiek.

Bułeczki studzimy na kratce przykryte ściereczką, aby odparowały.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedem + cztery =