Buraki kiszone.

Buraki kiszone

Składniki:

– buraki

– sól

– przyprawy: pieprz, ziele, listek

– czosnek

– marchewka

Zrobione podobnie jak ogórki kiszone. Krojone w cienkie plastry ok. 0,5cm. Dodałam listek, ziele i pieprz w ziarnach oraz dużo czosnku. Zalewa z 1,5 łyżki soli kamiennej na 1litr przegotowanej wody. Zalane ciepłą wodą.

Kiszenie 5-7 dni w zależności od temp.

Jeśli stan ukiszenia jest w sam raz dla nas. To możemy przerwać kiszenie. Wybieramy buraki, wkładamy do słoików. Zalewę przelewamy do granka, dodajemy trochę wody i zagotowujemy. Zalewamy buraki w słoikach i zakręcamy.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 + 19 =