Chipsy ze skórek – Chicharron

Chipsy ze skórek – Chicharron, Pork Rinds

Składniki:

– skórki wieprzowe,

– sól,

– olej

Skórki najlepiej jak najcieńsze pociąć na paski i oczyścić z tłuszczu.

Następnie w dużym garnku z wodą (osoloną) gotować skóry ok 2h.

Pu ugotowaniu i wyjęciu z wody oraz lekkim ostygnięciu należy pokroić skórki na paski, a później kwadraciki. Tak przygotowane skórki suszymy w piekarniku lub suszarce do grzybów. Nie pieczemy. Dobrze suszy termoobieg i lekko uchylone drzwiczki.

Suszymy, aż skórki zrobią się twarde.

Teraz wysuszone skórki możemy przechowywać lub wykonać z nich chipsy – chicharron.

Rozgrzewamy olej np we frytkownicy i wrzucamy pojedynczo skórki, jak frytki.

Pęcznieją bardzo szybko. Podczas pieczenia w głębokim oleju dobrze jest je przewracaći zanurzać np. widelcem w oleju, aby całkowicie spęczniały. Po upieczeniu wykładamy nap na ręcznik papierowy celem zebrania tłuszczu. Można jeszcze dodatkowo jej osolić.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *