Chleb z żurkiem

Chleb z żurkiem

Składniki:
-0,5 kg mąki pszennej,
– 50 g drożdży świeżych,
– 250 g mąki żytniej,

– 2 łyżeczki soli,
– 2 łyżeczki cukru,
– 250 g żurku (najlepiej domowego, ale może też być z butelki),
– ok. 350 ml letniej wody (ilość zależna od gęstości żurku, wilgotności mąki …),
– 4 łyżki oliwy z oliwek (może też być masło albo jeszcze lepiej domowy smalec),
– 1 łyżka dowolnych ulubionych ziół do chleba (np. czarnuszka, rozmaryn, tymianek, majeranek),
– ulubione ziarna do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Drożdże rozprowadzić z cukrem łyżką mąki i ok. 1 szk. wody i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę pszenną przesiać i połączyć z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać łychą, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości. Do drugiego naczynia przesiać mąkę żytnią, wlać żurek, wsypać sól i wymieszać na jednolitą masę. Połączyć oba ciasta dokładnie wymieszać i na końcu dodać tłuszcz i zioła. Gęstość ciasta należy regulować dolewając trochę wody lub dosypując niewielką ilość mąki. Otrzymane ciasto musi być dość gęste, ale nadal powinno dać się mieszać łychą. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 15- 20 min w ciepłe miejsce. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto jeszcze raz przemieszać, dodać ziarna (można posypać na wierzch) i przełożyć do formy. Ciasto powinno wypełnić formę w połowie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200°C, wstawić chleb i piec ok. 1 h. Pod koniec pieczenia możemy spryskiwać powierzchnię chleba (również piekarnik) wodą. (Przydatny jest spryskiwacz do roślin). Upieczony Chleb studzić na kratce. W przeciwieństwie do innych drożdżowych chlebów ten następnego dnia jest nadal świeżutki, jeśli oczywiście wcześniej nie zostanie skonsumowany, co w naszym przypadku jest mało prawdopodobne…
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *