Chrusty, czyli faworki

Chrusty, czyli faworki

Zrobione dzisiaj przez moją mamę.

Składniki:

– 300g mąki

– 50g masła

– 5 żółtek

– kieliszek alkoholu

– 2 łyżki kwaśnej smietany

– łyżka cukru waniliowego

– szczypta soli

– olej lub smalec

– cukier puder do posypania

Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy alkohol, następnie śmietanę, mąkę, masło i sól. Wyrabiamy ciasto, a następnie oklepujemy drewnianą łyżką lub wałkiem.

Dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na jak najcieńsze plastry. Wycinamy paski, a w nich nacinamy otwory, przez które wywijamy chrusty.

Rozgrzewamy olej lub smalec i pieczemy chrusty w głębokim oleju. Można użyć do tego frytkownicy.

Po uzyskaniu złotego koloru wyjmujemy, kładziemy na papierowe ręczniki, a po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *