Chrusty, czyli faworki
Zrobione dzisiaj przez moją mamę.
Składniki:
– 300g mąki
– 50g masła
– 5 żółtek
– kieliszek alkoholu
– 2 łyżki kwaśnej smietany
– łyżka cukru waniliowego
– szczypta soli
– olej lub smalec
– cukier puder do posypania
Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy alkohol, następnie śmietanę, mąkę, masło i sól. Wyrabiamy ciasto, a następnie oklepujemy drewnianą łyżką lub wałkiem.
Dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na jak najcieńsze plastry. Wycinamy paski, a w nich nacinamy otwory, przez które wywijamy chrusty.
Rozgrzewamy olej lub smalec i pieczemy chrusty w głębokim oleju. Można użyć do tego frytkownicy.
Po uzyskaniu złotego koloru wyjmujemy, kładziemy na papierowe ręczniki, a po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.