DOMOWA MUSZTARDA KORZENNA

 DOMOWA MUSZTARDA KORZENNA

(ilość składników na mały słoiczek taki od musztardy

SKŁADNIKI:

– 40 g nasion gorczycy żółtej,

– 10 g nasion gorczycy czarnej,

– 4 ziarenka ziela angielskiego,

– 3 szt. goździków,

– 4 łyżeczki melasy trzcinowej nierafinowanej,

– ½ łyżeczki soli jodowanej,

– 50 ml octu winnego lub jabłkowego 6%

 Sposób przygotowania: nasiona gorczycy, goździki i ziele angielski zemleć w młynku lub utrzeć w moździerzu (stopień rozdrobnienia zależy od upodobań), dodać cukier, sól i ocet i dokładnie wymieszać np. mikserem. Jeśli musztarda jest zbyt gęsta dolać 3-4 łyżki przegotowanej wody. Wszystko przełożyć do słoika i szczelnie zakręcić. Odstawić na min 1 tydzień, aby składniki się przegryzły.