Domowy serek topiony

Domowy serek topiony

Składniki:

– 0,5kg tłustego twarogu

– 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

– jedno żółtko

– sól do smaku

Dodatki: dowolne zioła, szynka, najlepiej dojrzewająca

Twaróg rozdrabniamy widelcem lub mikserem w garnku w którym będziemy go topić. Posypujemy sodą, mieszamy i odstawiamy w kuchni na 2-3 godziny.

Po tym czasie garnek stawiamy na malutkim ogniu lub w kąpieli wodnej, czyli do drugiego garnka z wodą. Grzejemy na małym ogniu i topimy twaróg, do momentu uzyskania jednolitej masy bez grudek. Masę ciągle mieszamy. Dodajemy żółtko rozrobione w szklance z 1 łyżką wody. Mieszamy.

Następnie solimy do smaku i dodajemy ulubione dodatki.Mieszamy i przelewamy do słoiczków lub do osłonek poliamidowych.

Studzimy.

Smacznego