Flaczki z jelenia

Flaczki z jelenia

Składniki:

– żołądek jelenia,

– pieprz,

– sól,

– majeranek,

-ziele angielskie,

– włoszczyzna.

Żołądek po wypróżnieniu i umyciu należy pociąć na pasy ok 10cm szerokości.

Zagotować w garnku wodę i każdy pasek zanurzamy w wodzie na kilka sekund do 4 max. Jeśli będzie za długo zanurzony to się skurczy i po robocie.

Sparzony pasek kładziemy na deskę i np łyżką usuwamy frędzelki wyściełające wnętrze żołądka. Mięsień musi być czyściutki i biały. Jest to dość żmudna robota. Następnie oczyszczamy jeszcze zewnętrzną stronę z resztek łoju.

Dalej kroimy oczyszczony żołądek w paseczki.

i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy ok. 5 min. Wodę należy odlać mięso wypłukać. Możemy tak wymienić wodę z dwa razy. Następnie gotujemy do miękkości.

Otrzymujemy takie flaczki. Jest ich naprawdę niewiele.

Dalsza czynności to ugotowanie rosołu, wywaru z dziczyzny i warzyw. Ja użyłem żeber z jelenia i kości. Rosół doprawiamy do smaku. Jak kto lubi. Po ugotowaniu wybieramy warzywa. Obieramy mięso z obgotowanych kości i kroimy, następnie wrzucamy do rosołu. Wkładamy też wcześniej przygotowane flaczki i chwilę gotujemy.

Smacznego