Frankfurterki

Frankfurterki

Składniki i surowce:

– wieprzowina I kl. 2,5kg

– wieprzowina II kl. 2,5kg

– jelita baranie lu osłonki kolagenowe fi 19mm

– peklosól 18g/kg

– cukier 10g/kg

– pieprz 1g/kg

– gałka muszkatołowa 0,5g/kg

Mięso I i II klasy pokroić w kostkę i zapeklować na sucho przez 48h.

Mięso I i II klasy zemleć na sitku 8mm.

Mięsa wymieszać razem, aż nabiorą kleistości. Dodać przyprawy. Wymieszać i napełnić osłonki. Osadzać ok. 6h w temp ok. 6 stopni. Lub jeśli taką nie dysponujemy to ok. 2-3h w temp pokojowej.

Wędzić dymem o temp ok. 40 stopni przez 6-8h do osiągnięcia złotego koloru.

Parzyć w wodzie o temp. 75stopni przez max 10 min, przed konsumpcją.

Smacznego

2 myśli w temacie “Frankfurterki”

  1. Mam pierwsze dwie książki z których zrobiłem wiele wyrobów. W ostatnim tygodniu postanowiłem zrobić frankfurterki i nie wiem gdzie popełniłem błąd , moje frankfurterki są bardzo zbite , twarde. Nie przypominają Twoich na załączonych zdjęciach. Co może być przyczyną ?

    1. Poproszę o zdjęcie przekroju. Frankfurterka powinna być krucha i pękać przy przełamywaniu. Zbity, twardy wyrób to może być kwestia materiału, czyli mięsa, jego rozdrobnienia, nadziania jelit, samych jelit, lub obróbki termicznej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *