Hamburgery

Hamburger – domowy 100% naturalny

Bułki

Ciasto tak jak na hot dogi: przepis

Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowałam na placek ok 1,5-2 cm grubości i wycinałam kółka kubkiem o dużej średnicy.

Placki wyrastały w piekarnika ok 0,5h. Póżniej posmarowałam żółtkiem, posypałam sezamem i piekłam w temp. 190 st ok 20 min (piekarnik nagrzewał się razem z bułami).

Kotlety

1 kg wołowiny (II klasy)

– pieprz,

– majeranek,

– papryka słodka,

– czosnek niedźwiedzi,

– 4 łyżeczki sosu sojowego,

– sól,

–  2 jajka,

– 3 łyżki bułki tartej.

Mięso zemleć na grubym oczku (10-12mm).

Wszystko wymieszać z przyprawami dodanymi wedle smaku i gustów na gładką masę.  Uormowałać okrągłe placki o średnicy i grubości zbliżonej do bułek. Smażyć na patelni grilowej.

Sos ogórkowy

– majonez,

– jogurt naturalny,

– 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,

– 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego,

– 0,5 łyżeczki soli,

– 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii

– 5 ząbków czosnku,

– 1 średniej wielkości ogórek obrany i starkowany na dużych oczkach

Majonez i jogurt wymieszane w stosunku 1:1. (w sumie ok 1 szklanki). Następnie dodajemy zioła i rozciśnięty czosnek. Mieszamy i gotowe.

Ponadto dodatki (według uznania)

– świeża sałata,

– cebula pokrojona w wiórki,

– pomidorki śliwkowe pokrojone w plastry,

– keczup (najlepiej domowy).

Wykonanie jest bardzo proste i nie trzeba chyba się rozpisywać. Bułkę po upieczeniu i lekkim przestudzeniu kroimy na pół, podpiekamy z obu stron dodatkowo na patelni grillowej (żeby była chrupiąca) i wkładamy do środka kotlecik, warzywa i sos w dowolnej ilości i kolejności.

Smacznego!!