Karkówka z dzika pieczona

Karkówka z dzika pieczona

Składniki:
– karkówka z dzika,
– przyprawy ziołowe,
– masło ok. 1/2 kostki,
– wino czerwone wytrawne,
– sól i pieprz do smaku,
– czosnek ząbki

Karkówkę przed pieczeniem zamrozić na 1-2 tygodnie, następnie rozmrozić w lodówce. Obmyć, osuszyć. Masło podgrzać w rondelku. Za pomocą strzykawki z igłą nastrzyknąć karkówkę rozgrzanym masłem. Następnie zrobić nożem kilka głębokich nakłuć i wepchnąć do środka kilka ząbków czosnku. Z zewnątrz karkówkę natrzeć ziołami, solą i pieprzem. Wstawić do brytfanny i podlać winem.

Piec w piekarniku o temp. ok. 180-200 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70 stopni przy kości, co pewien czas podlewając winem i sosem zbierającym się w brytfannie.

Następnie po upieczeniu i wystudzeniu sosu zdejmujemy z niego warstwę tłuszczu, pod którą znajduje się zżelowany sos. Dodajemy do niego odrobinę śmietany i miksujemy. Można dodać do niego ząbek czosnku. Połączenie mięska z karkówki dzika z sosem jest bardzo smaczne.