Ketchup domowy – pikantny

Ketchup domowy – pikantny

Składniki:

– pomidory czerwone 8kg

– cebula 2,5kg

– papryka czerwona 2 szt (duże)

– papryka chili 4 szt

– jabłka kwaśne 1kg

– ocet balsamiczny ½ szklanki

– sól 6 łyżek

-gorczyca mielona 6 łyżeczek

– bazylia czerwona 2 garści

– melasa trzcinowa 2 łyżki

– olej rzepakowy 2 szklanki

Warzywa i owoce pokroić, zemleć na drobnym sitku, dodać papryczkę chili, przyprawy i sól i melasę. Gotujemy wszystko ok. 1 h na małym ogniu. Odstawiamy w chłodne i następnego dnia miksujemy wszystko np. blenderem na gładka masę, gotujemy ponownie 1-2 h (tyle czasu aż otrzymamy pożądaną konsystencję) dodajemy olej, jeszcze troszkę gotujemy. Gorący ketchup przelewamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy w chłodnym miejscu. Tak przygotowany przechowywany w chodnej piwnicy wytrzyma do przyszłego lata.

Smacznego