Kiełbasa cielęca gruba

Kiełbasa cielęca gruba

Gruba cielęca to ta z prawej.

Składniki:

– cielęcina łopatka i szynka 5kg,

– wieprzowina II kl. 4kg,

– słonina 1kg,

– peklosól – 17g/kg,

– kminek -1,5g,

– pieprz naturalny – 6g,

– czosnek świeży – 4g,

– osłonki białkowe fi 65mm

Mięso kroimy na kawałki o średnicy ok. 3×3 cm i umieszczamy w oddzielnych pojemnikach odpowiednio klasami. Mieszamy z peklosolą w ilości 17g/kg mięsa i wstawiamy do lodówki na 2 dni. Słoninę solimy.

Cielęcinę mielemy na sitku 4mm, a wieprzowinę kl. II i słoninę mielemy na siatce 8mm. Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie mieszamy dodajemy przyprawy.

Napełniamy osłonki w odcinki ok 25cm długości. Osadzamy ok. 2h w temp do 20stopni!

Osuszamy ok. 1h w wędzarni.

Wędzimy dymem o temp ok 60stopni do uzyskania odpowiedniego złotego koloru.

Parzymy do momentu uzyskania wewnątrz batonu temp. 72stopnie.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *