Kiełbasa cienka cielęca

Kiełbasa cienka cielęca

Składniki:

– cielęcina kl. I z łopatki lub szynki 60%,

– wieprzowina II kl. 20%,

– cielęcina III kl. 20%,

– peklosól 17g/kg,

– kolendra 0,3g/kg

– gałka muszkatołowa 0,3g/kg,

– pieprz 1g/kg,

– jelita kal 28-30mm

Wszystkie mięsa pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h.

Cielęcinę  zmielić na sitku 4mm, wieprzowinę II kl. na sitku 8mm, cielęcinę kl. III na sitku 2-3mm i kutrować z dodatkiem zimnej wody lub lodu.

Wszystkie mięsa wymieszać razem dokładnie dodając przyprawy. Napełnić ściśle jelita. Osadzać ok 1h. Wędzić dymem o temp. ok 50 stopni do uzyskania złotej barwy, następnie dopiec do uzyskania wewnątrz kiełbasy temp. ok 70 stopni.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *