Kiełbasa Dębowiecka – na exsport 1978r.

Kiełbasa Dębowiecka – na exsport 1978r.

Składniki:
– wieprzowina kl I 6kg
– wieprzowina kl. II 3kg
– wieprzowina kl. III 1kg
– jelita białkowe 60mm
– pieprz naturalny 2g/kg
– czosnek świerzy 2g/kg
– cukier 1,5g/kg
Wszystkie rodzaje mięsa pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 17-20g peklospoli na kg 48h. Następnie wieprzowinę kl. I rozdrobnić na szarpaku, wieprzowinę kl. II na sitku 13mm, a wieprzowinę kl. III na sitku 3mm i kutrować bez dodatku wody.
Dalej mieszać mięso kl. I i II do uzyskania kleistości i potem dodać wykurowaną masę. Wymieszać dodać przyprawy. Wymieszaną masą napełnić ściśle osłonki, końce zawiązać nićmi. Długość batonów 35-40cm.
Osadzać w chłodnym pomieszczeniu 2-6 stopni ok. 2-3h.
Wędzić dymem gorącym 45-80 stopni przez ok. 120-140min z dodatkiem trocin dębowych. Następnie podpiec do uzyskania wewnątrz tem. 68-70 stopni. Wystudzić.
Następnie powtórnie wędzić dwa dni dymem zimny o temp. 22 stopnie. Schłodzić. Wydajność średnia 83%.
Smacznego.