Kiełbasa jak lisiecka

Kiełbasa jak lisiecka

Prawdziwy przysmak. Musze to potwierdzić!

Bardzo chuda jeśli ktoś takie lubi. 90% to schab.

Składniki:

– wieprzowina kl. I (schab) – 4kg
– wieprzowin kl. II – 1kg

Przyprawy:
– peklosól- 16-18g/kg
– cukier – 1g/kg
– pieprz- 1g/kg
– gałka muszkatołowa – 0,5g/kg
– kminek – 0,4g/kg
– jelita najlepiej wołowe fi. ok 50mm

Schab obrabiamy tj. usuwamy tłuszcz i błony oraz tzw. warkocz. Mięso kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h w temp. 6 stopni. Jedynkę wieprzową rozdrabniamy na szarpaku, a dwójkę na sitku o średnicy 8mm. Mięsa mieszamy dodając przyprawy oraz ok 5% wody, po wymieszaniu zostawiamy na 12h w chłodnym miejscu (lodówka).
Następnie po tym czasie ponownie mieszamy dodając ok. 0,1litra wody, napełniamy jelita  dość mocno i formujemy wianki (kółka).

Osuszamy w wędzarni ok. 30-45min i następnie wędzimy w temp. do ok. 60 st C przez ok 4h. Następnie podnosimy temp. do 80-90 stopni i pieczemy ok. 1 do 1,5h do uzyskania złocistobrązowego koloru i temp wewnątrz ok 70 stopni.

Po upieczeniu kiełbasę schładzamy.  Do wędzenia używamy tylko drewna olchowego.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *