Kiełbasa marynowana
Składniki:
1kg białej kiełbasy parzonej
Marynata:
– cebula czerwona 2 główki
– cebula biała 2 główki
– ziele angielskie 15 ziaren
– liść laurowy 15 szt
– czosnek 1 główka
– sól 100 g
– cukier 150 g
– ocet 10% 0,35 l
– koper świeży 1 pęczek
– olej 0,1l
– woda około 0,5l
Kiełbasę biała pokroić w kawałki, podsmażyć na smalcu.
Cebulę pokrojona w wiórki smażymy na oleju do zeszklenia. Pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek. Dodajemy wodę, a do niej jak zawrze sól i cukier oraz ocet.
Kiełbasę wkładamy do słoika lub słoików, ja użyłam słoików 0,9l i 0,6l. Zalewamy słoiki przygotowaną gorąca zalewą, odwracamy i po ostygnięciu przenosimy w chłodne miejsce na kilka dni.
Kiełbasa nadaje się do jedzenia po 3-4 dniach .
Podziękowania za inspirację dla wedzeniedomowe.pl