Kiełbasa marynowana

Kiełbasa marynowana

Składniki:

1kg białej kiełbasy parzonej

Marynata:

– cebula czerwona 2 główki

– cebula biała 2 główki

– ziele angielskie 15 ziaren

– liść laurowy 15 szt

– czosnek 1 główka

– sól 100 g

– cukier 150 g

– ocet 10% 0,35 l

– koper świeży 1 pęczek

– olej 0,1l

– woda około 0,5l

Kiełbasę biała pokroić w kawałki, podsmażyć na smalcu.

Cebulę pokrojona w wiórki smażymy na oleju do zeszklenia. Pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek. Dodajemy wodę, a do niej jak zawrze sól i cukier oraz ocet.

Kiełbasę wkładamy do słoika lub słoików, ja użyłam słoików 0,9l i 0,6l. Zalewamy słoiki przygotowaną gorąca zalewą, odwracamy i po ostygnięciu przenosimy w chłodne miejsce na kilka dni.

Kiełbasa nadaje się do jedzenia po 3-4 dniach .

Podziękowania za inspirację dla wedzeniedomowe.pl