Kiełbasa nr I Kuby

Kiełbasa nr I Kuby

Synek (7 lat) tak się zapalił do robienia kiełbasy, że musiałem mu umożliwić zrobienie pierwszej swojej kiełbaski. Obiecał zanieść w poniedziałek pani i całej I klasie do spróbowania.
Przy wykonaniu pomogłem mu od strony teoretycznej. Praktycznie wykonał prawie wszystko sam. Prawi, bo mu naciąganie jelit na lejek nadziewarki nie szło, no i wędzenie zostało dla mnie, a dokładnie dla borniako-bradleya

Surowce i przyprawy:
– I wieprzowa 6,2kg
– II wieprzowa 1kg
– peklosól 17g/kg
– pieprz czarny 0,8g/kg
– czosnek granulowany 1,5g/kg
– gałka muszkatołowa 0,5g/kg
– kminek 0,5g/kg
– jelita kal 32mm
– woda max8%

A oto proces produkcji:
Klasyfikacja i rozdrobnienie do peklowania:

Surowce do peklowania:

Mieszanie z peklosolą i peklowanie na sucho 24h:

Mielenie: I – szarpak, II – sitko 8mm,

Mieszanie zmielonych mięs z przyprawami:

Następnie wymieszana masa trafiła do lodówki na ok 14h

i następnego dnia nadziewanie jelit:

Osadzanie:

Suszenie i wędzenie ok 4h w temp ok. 45stopni i 1,5h w temp ok. 90 stopni:

Smacznego