Kiełbasa polska wędzona z gorczycą

Składniki:

– wieprzowina kl. I – 2kg,

– wieprzowina kl. II – 3kg,

– peklosól 19g/kg,

– cukier 2g/kg,

– pieprz naturalny 1,5g/kg,

– majeranek 0,5g/kg,

– czosnek 0,5g/kg

– gorczyca 1g/kg,

– jelita 32-36mm,

Mięsa pociąć w kostkę i zapeklować 48h.

Następnie mięso kl. I i II rozdrobnić na sitku 13mm.

Wymieszać razem do uzyskania kleistości. Dodać przyprawy w trakcie mieszania. Napełnić ściśle kiełbaśnice. Podzieliłem w parki o długości ok 35cm.

Osadzać ok 12-24h w temp. 10 stopni.

Wędzić zimnym dymem 2 x przez dwa dni do uzyskania barwy żółtobrązowej.

Dosuszyć w pomieszczeniu o temp. 10-12 stopni.

Smacznego