Kiełbasa polska wędzona

Kiełbasa polska wędzona

Składniki:

– wieprzowina kl. I – 2kg,

– wieprzowina kl. II – 3kg,

– peklosól 19g/kg,

– cukier 2g/kg,

– pieprz naturalny 1,5g/kg,

– majeranek 0,5g/kg,

– czosnek 0,5g/kg

– jelita 32-36mm,

Mięsa pociąć w kostkę i zapeklować 48h. Następnie mięso kl. I i II rozdrobnić na sitku 13mm.

Wymieszać razem do uzyskania kleistości. Dodać przyprawy w trakcie mieszania. Napełnić ściśle kiełbaśnice. W oryginale jest pozostawić w zwojach, ja podzieliłem w parki o długości ok 35cm.

Osadzać 2 dni w temp. 2-6 stopni.

Wędzić zimnym dymem 1,5 dnia do uzyskania barwy żółtobrązowej.

Dosuszyć w pomieszczeniu o temp. 10-12 stopni do osiągnięcia wydajności ok. 87%.

Następnym razem dodam gorczycę, której nie ma w przepisie.

Smacznego