Kiełbasa popularna

Kiełbasa popularna

Bardzo prosty przepis. Kiełbasa jest na soli, tak więc nadaje sięna grilla i ognisko

Składniki:

– wieprzowina kl. II 6kg

– wieprzowina kl. III 1kg

– wołowina ścięgnista 3kg

– sól morska 20g/kg

-pieprz mielony 1,5g/kg

– czosnek 2g/kg

– jelita 32+

Mięso kl. II rozdrabniamy na sitku 8mm, mięso kl. III i wołowe rozdrabniamy na sitku 3mm dwa razy. Dodajemy  sól morską oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie dodajemy wody ok. 2-3% i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rano jeszcze raz mieszamy, dodajemy troszkę wody. Napełniamy ściśle osłonki odkręcając  parki ok. 30-40cm długości. Osadzamy 1h w temp max 18 stopni.

Wędzimy po osuszeniu dymem o temp. ok. 50 stopni do uzyskania jasno brązowej barwy.

Parzymy w wodzie o temp. ok. 75 stopni 25-35min.

Studzimy do uzyskania wewnątrz temp. ok. 10stopni.

Wędzimy powtórnie dymem o temp. do 30 stopni ok. 8-10h.

Smacznego