Kiełbasa wojskowa z 1952r.

Kiełbasa wojskowa z 1952r.

Przepis zatwierdzony przez ówczesnego ministra. W smaku jest bdb. Polecam!

Składniki:

– wołowina II kl 2,5kg

– wieprzowina I kl 2kg

– wieprzowina II kl 5kg

– tłuszcz wieprzowy 0,5kg

– peklosól 17-20g/kg

– sól 18g/kg (tylko do tłuszczu – słoninki)

– pieprz naturalny 1g/kg

– czosnek świerzy 1g/kg

– jelita wieprzowe kal 30-38

Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h. Tłuszcz solimy.

Następnie wołowinę rozdrabniamy na sitku 2mm i kutrujemy lub używamy do tego blendera. Pozostałe mięsa i tłuszcz mielemy na sitku 8mm. Mieszamy dokładnie dodajemy przyprawy i napełnimy jelita.

Wędzimy na ogólnych zasadach, można na koniec podpiec.

Prosta i smaczna kiełbasa wg przpisu zatwierdzonego przez Ministra Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego z 01.09.1952r. do produkcji wyłącznie dla wojska.

Wydajność przeciętna 98%, zawartość wody w gotowym produkcie do 6%.

Smacznego