Kiełbaska biała selerowa

Kiełbaska biała selerowa

Składniki:

– karkówka wieprzowa 3,5kg

– golonka wieprzowa bez skóry 1,5kg

– woda do 10%

– pieprz mielony 1,5g/kg

– majeranek 3g/kg

– sól selerowa 20-24g/kg

– czosnek świeży 2 główki

– jelita wieprzowe kal 32+

Karkówkę klasyfikujemy. Mięso kl I rozdrabniamy na sitku 8 mm, mięso wieprzowe kl. II na sitku 5 mm, a mięso z golonek na sitku 3mm.

Mieszamy wszystkie rodzaje mięsa, dodajemy przyprawy, sól i wodę. Wyrabiamy masę dokładnie, aż nabierze kleistości.

Napełniamy jelita i odkręcamy w odcinki o długości ok 12-15cm. Odkładamy na ok. 8 h w temp. 10 stopni.

Użycie soli selerowej zmienia nieco smak wyrobu oraz bez użycia peklosoli nadaje sparzonej kiełbasce w przekroju lekko różowej barwy.

Kiełbaski możemy użyć do barszczu, bigosu, sparzyć i zjeść z chrzanem, … lub zamrozić na surowo i sparzyć przed konsumpcją.

Smacznego