Krupnioki

Krupnioki

Składniki:

– mięso i maski z głów wieprzowych 2kg, ja użyłem całej głowy,

– wątroba wieprzowa 0,5kg,

– płuca wieprzowe 1,5kg,

– skórki wieprzowe 0,5kg,

– podgardle wieprzowe 0,5kg,

– skwarki 0,5kg,

– tłuszcz 1kg, ja dałem zamiast tłuszczu okrawki z rozbioru półtuszy,

– krew 2l, ja użyłem suszonej rozpuszczonej w 2l H2O,

– kasza gryczana 2kg,

– sól do smaku,

– majeranek 1g/kg,

– pieprz 1g/kg,

– cebula prażona lub surowa, może być suszona w płatkach, wg uznania,

– ziele angielskie 0,4g/kg,

– kiełbaśnice grube 32+,

Głowy wieprzowe oraz kości pozostałe z rozbioru oraz skórki, podgardle wrzucić do kotła zalać wodą i gotować do zmięknienia. Rosół po gotowaniu pozostawić, nie wylewać!!!

Płuca sparzyć. Wątrobę zalać mlekiem i odstawić do chłodnego.

Po rozgotowaniu obrać głowy z mięsa. Pokroić wszystko tak aby można było przemleć po ostygnięciu.

Z otrzymanego rosołu z gotowania odlać 4l wody (rosół:kasza-2:1) zagotować, wsypać kaszę i parzyć na malutkim ogniu trzymać ok 25min, po wchłonięciu całej wody przez kaszę odstawić, aby spęczniała.

Przygotowane i ostudzone mięso rozdrobnić na sitku 3mm, rozdrobnić również sparzone płuca i surową wątrobę.

Dodać przyprawy. Sól oraz krew i skwarki. Wszystko wymieszać na gorąco, czyli z gorąca kaszą!

Napełnić luźno jelita.

Następnie odkręcać w odcinki ok 18cm.

Wiązać w pęczki do parzenia.

Parzenie:

Wkładamy do wody o temp ok 100 stopni i ochładzamy do temp ok. 85 stopni. Tak parzymy ok 15-20 min.

Następnie studzimy w zimnej wodzie o temp. ok 5 stopni ok 15 min.

Dodatkowo ja krupniki po ostygnięciu obwędziłem zimnym dymem ok 2-3 h.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *