Łosoś grzebany w soli

Składniki:
• 1 kg środkowej części wyfiletowanego łososia (świeżego lub mrożonego)
• ok. 3 łyżeczki ziaren białego pieprzu (lekko rozkisnąć),
• 100 ml soli morskiej grubej lub kamiennej (niejodowanej),
• 50 ml cukru,
• 2 duże pęczki świeżego koperku
Wymieszać potłuczone ziarna pieprzu z solą i cukrem. Koperek należy drobno posiekać i podzielić na trzy części. Na dno szklanego naczynia wsypać ok. 1/3 mieszanki soli i 1/3 kopru na to położyć połowę łososia skórą do dołu. Filet posypać filet 1/3 częścią przypraw i położyć drugą połowę ryby skórą do góry. Na wierzch wysypać równomiernie pozostałe przyprawy. Całe naczynie przykryć szczelnie folią i wstawić do lodówki na 2 doby. W tym czasie najlepiej Przełożyć rybę (wystarczy 2 razy), żeby równomiernie dojrzewała.

Po tym czasie łosoś jest już gotowy do jedzenia. Należy go pokroić w cienkie plastry i podawać z ulubionym sosem lub warzywami. Nasze dzieci uwielbiają takiego łososia z sokiem z cytryny i np. świeżym ogórkiem.
Często też serwujemy go, jako przystawkę z awokado, oliwkami (czasem jajkami przepiórczymi) i sosem czosnkowo – ogórkowym (majonez z jogurtem naturalnym z dodatkiem tarkowanego świeżego ogórka i przeciśniętego przez praskę czosnku).
Sposób przygotowania:
Awokado (musi być dość twarde, ale dojrzałe) obieram ze skórki i kroję w podłużne cząstki. Cienkie plastry łososia smaruję sosem czosnkowym i zawijam wokół awokado. Całość spinam wykałaczką i dodaję oliwkę (jajko przepiórcze). Świetna i bardzo pożywna przekąska. Do tego wygląda bardzo elegancko, więc świetnie nadaję się na spotkanie towarzyskie.