Łosoś grzebany w soli

Łosoś grzebany w soli

Składniki:
• 1 kg środkowej części wyfiletowanego łososia (świeżego lub mrożonego)
• ok. 3 łyżeczki ziaren białego pieprzu (lekko rozkisnąć),
• 100 ml soli morskiej grubej lub kamiennej (niejodowanej),
• 50 ml cukru,
• 2 duże pęczki świeżego koperku
Wymieszać potłuczone ziarna pieprzu z solą i cukrem. Koperek należy drobno posiekać i podzielić na trzy części. Na dno szklanego naczynia wsypać ok. 1/3 mieszanki soli i 1/3 kopru na to położyć połowę łososia skórą do dołu. Filet posypać filet 1/3 częścią przypraw i położyć drugą połowę ryby skórą do góry. Na wierzch wysypać równomiernie pozostałe przyprawy. Całe naczynie przykryć szczelnie folią i wstawić do lodówki na 2 doby. W tym czasie najlepiej Przełożyć rybę (wystarczy 2 razy), żeby równomiernie dojrzewała.

Po tym czasie łosoś jest już gotowy do jedzenia. Należy go pokroić w cienkie plastry i podawać z ulubionym sosem lub warzywami. Nasze dzieci uwielbiają takiego łososia z sokiem z cytryny i np. świeżym ogórkiem.
Często też serwujemy go, jako przystawkę z awokado, oliwkami (czasem jajkami przepiórczymi) i sosem czosnkowo – ogórkowym (majonez z jogurtem naturalnym z dodatkiem tarkowanego świeżego ogórka i przeciśniętego przez praskę czosnku).
Sposób przygotowania:
Awokado (musi być dość twarde, ale dojrzałe) obieram ze skórki i kroję w podłużne cząstki. Cienkie plastry łososia smaruję sosem czosnkowym i zawijam wokół awokado. Całość spinam wykałaczką i dodaję oliwkę (jajko przepiórcze). Świetna i bardzo pożywna przekąska. Do tego wygląda bardzo elegancko, więc świetnie nadaję się na spotkanie towarzyskie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *