Maślaki w zalewie

Maślaki w zalewie

Składniki:

– maślaki lub inne grzyby

Zalewa:

– 3,5 szklanki wody

– 1 szklanka octu 10%

– 3 płaskie łyżki cukru

– 1,5 łyżeczki soli

– ziarna gorczycy,

– pieprz czarny,

– ziele angielskie,

– owoc kolendry,

– listek laurowy,

– nasiona kopru,

– marchew,

– cebulka.

Przygotowanie zalewy.

Wszystkie składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować.

Grzyby oczyścić i wypłukać 2-3 razy. Wodę zagotować w dużym garnku i lekko osolić.

Przygotowane wcześniej grzyby wrzucić do wrzątku i ugotować.

Grzyby odcedzić na sitku.

Słoiki (najlepiej twist 0,3-0,4 litra) dokładnie umyć i wygotować, wkładając do wrzącej wody na ok 2-3 min.

Do przygotowanych słoików układać grzyby, a następnie zalać zalewą.

Słoiki wstawić do garnka z wodą i pasteryzować 30-40 min w temp. wrzenia.

Smacznego