Mielonka turystyczna

Mielonka turystyczna

Wzorowałem się na przepisie Dziadka z WD, ale szukałem swojego smaku i troszkę przepis zmodyfikowałem, jak często to robię. Nazwa pozostała.

Składniki:
– mięso wieprzowe kl II (wybierałem raczej chude) 4kg
– mięso wieprzowe kl III (z golonek) 0,5kg
– mąka 30-50g/kg, ja dałem pszenną graham, może być z pełnego przemiału lub ziemniaczana, tylko pozostają otręby widoczne na foto, jak komuś przeszkadza to wg. uznania
– pieprz 1g/kg
– ziele angielskie 0,5g/kg
– gałka muszkatołowa 0,5g/kg
– osłonki barierowe lub słoiki
– peklosól 18g/kg

Mięso pokroić w kawałki i kl. II zemleć na sitku 8mm, a kl. III zemleć na sitku 2-3mm. Dodać peklosól, wymieszać i pozostawić w lodówce na 48h. Następnie wyjąc wymieszać, dodając max 10% wody oraz przyprawy i mąkę.
Napełnić słoiki lub osłonki.

Parzyć w temp ok. 75 stopni 1h 45 min. Ostudzić i zajadać. Wyrób dość chudy, twardy, zwięzły, bez galaretki, smaczny. W temp. ok 6 stopni można przechowywać ok 2 tyg. max.