Mielonka z dziczyzny
Składniki:
– okrawki mięsa z dzika kl II – 1kg
– miśeo z jelenia kl. I – 0,5kg
– mięso z dzika kl III – 0,5kg
– poklosól 17-20g/kg,
– pieprz biały 1,5g/kg,
– czosnek 1-3g/kg,
– jałowiec 0,3g/kg
– żelatyna 2-3g/kg
– osłonki poliamidowe.
Mięso pokroić w kostkę i zapeklowac na suchu przez 48h.
Zemleć I na sitku 10mm, II na sitku 6mm, a III na sitku 2-3mm.
Wymiesdzać dokładnie dodac przyprawy i napełnić ściśle i bez powietrza osłonki poliamidowe.
Parzyć w wodzie o temp ok 75 stopni przez ok 1h 45 min.
Studzić w pozycji pionowej.
Następnie schłodzić w lodówce.
Smacznego