Nalewka plebana

Nalewka plebana

Przepis otrzymałem od kolego Worka. Dzięki.

Składniki:

– 12 cytryn

– 1 litr spirytusu

– 1 litr wódki (żubrówka lub dębowa)

– 1 litr tokaju

– 1 kg miodu,

– kardamon

– kit pszczeli

Cytryny wycisnąć i wlać z pestkami oraz miąższem do gąsiorka 5l. Miód rozpuścić w spirytusie z wodą  i wlać do gąsiorka dodać wódkę, tokaj i kilka ziaren kardamonu. Można dolać, ale nie ma konieczności odrobinę kitu pszczelego rozpuszczonego w spirytusie. Odstawić na miesiąc od czasu do czasu mieszając zawartość. Następnie zlać znad osadu i odstawić na jak najdłużej. Najlepiej na pół roku, jak wytrzyma. Smak, moc, zapach rewelacja. Kobietki to lubią.

Smacznego

beiot