Ogórki po Watykańsku wg. Wiesi.
Składniki:
– ogórki 4kg
– ocet 2 szklanki
– cukier 0.8kg
– woda 1,5 szklanki
– koper
– rodzynki
– pieprz
– czosnek
– sól
Ogórki pokroić w ćwiartki.Zasypać łyżką soli,zostawić na 2 godz.
ZALEWA
– 0,8kg cukru,
– 2 szkl. octu,
– 1 i 1/2 szkl. wody.
Wodę zagotować. Do każdego słoika (małego) włożyć:10 rodzynek, 8 ziaren pieprzu czarnego, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki nasion kopru (ja dałam po jednym baldachu). Ogórki odsączyć i ułożyć w słoikach zalać ciepłą zalewą. Pasteryzować 5 min. Słoiki wkładać do garnka z ciepłą wodą. Zalewy starczyło mi na 2 kg ogórków,musiałam dorobić jeszcze jedną porcję zalewy.