Ogórki po Watykańsku wg. Wiesi.

Ogórki po Watykańsku wg. Wiesi.

Składniki:

– ogórki 4kg

– ocet 2 szklanki

– cukier 0.8kg

– woda 1,5 szklanki

– koper

– rodzynki

– pieprz

– czosnek

– sól

Ogórki pokroić w ćwiartki.Zasypać łyżką soli,zostawić na 2 godz.

ZALEWA

– 0,8kg cukru,

– 2 szkl. octu,

– 1 i 1/2 szkl. wody.

Wodę zagotować. Do każdego słoika (małego) włożyć:10 rodzynek, 8 ziaren pieprzu czarnego, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki nasion kopru (ja dałam po jednym baldachu). Ogórki odsączyć i ułożyć w słoikach zalać ciepłą zalewą. Pasteryzować 5 min. Słoiki wkładać do garnka z ciepłą wodą. Zalewy starczyło mi na 2 kg ogórków,musiałam dorobić jeszcze jedną porcję zalewy.