Parówki wiedeńskie

Parówki wiedeńskie

Składniki:

 - 1,3kg wołowiny ,
 - 1,2kg wieprzowiny II,
 - 1kg słoniny,
 - 1kg podgardla przerośniętego mięsem,
 - 10-15% lodu lub lodowatej wody
 - peklosól wg uznania, ja dałem 17g/kg

 Przyprawy do masy na kg:
 - 1,5g pieprzu białego,
 - 0,5g kwiatu muszkatołowego,
 - 0,5g kolendry,
 - 2g słodkiej papryki,
 - 0,2g imbiru,
 - 0,2g kardamonu,
 - 10g cebuli (ja dałem 2g/kg suszonego czosnku),
- mleko w proszku 20g/kg,
- jelita baranie
 

Mięso pokroić i zapeklować na sucho 48h. Lekko zmrożone mięso, słoninę i podgardle zemleć na sitku 2-3mm.

Następnie kutrować z dodatkiem lodu lub zimnej wody i mleka w proszku. W czasie kutrowaniua mięso mrozić lekko, aby utrzymać temp. farszu do 10 stopni.
Dodać przyprawy w czasie kutrowania masy i najlepiej lód.

Wymieszać dokładnie i napełnić ścisło jelita baranie, nie kolagenowe. Skręcać w parki.

Zawiesić na kijach wędzarniczych , osuszać i wędzić w temp. 60-70 stopni do momentu uzyskania koloru czerwonobrązowego.


Następnie parzyć w wodzie o temp 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp ok 70 stopni (czyli ok. 6-8 min). Dalej schłodzić w zimnej wodzie. Po wystudzeniu parówki opłukać gorącą wodą, aby usunąć przylegający tłuszcz. Następnie wytrzeć parówki ręcznikiem.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *