Pieczonka-prażonka

Pieczonka-prażonka

Bardzo fajny i smaczny, a zarazem prosty sposób na zdrowy letni posiłek, zamiast grilla.

Potrzebny do tego jest kociołek żeliwny. Dostępne są w internecie. My kupiliśmy z lokalnej odlewni żeliwa 9 litrowy. Myślę, że potrawy starczy dla 8-10 osób do syta.

Składnik potrawy:

– boczek, może być wędzony,

– kiełbasa najlepiej swojska, może być biała,

– królik,

– można też użyć innych rodzajów mięs: golonka, karkówka,

– skórki wieprzowe,

– warzywa: kapusta, papryka, seler, por, cebula, czosnek, pietruszka, …

– ziemniaki, najlepiej młode w mundurkach,

– pieprz i sól,

– woda,

– smalec,

Dno kociołka wykładamy liśćmi kapusty. Można też położyć skórki wieprzowe. Na to dajemy warzywa na zmianę z pokrojonym mięskiem, ziemniakami. Posypujemy pieprzem i solą. Wrzucamy na dno kawałek smalcu i wlewamy ok 0,5l wody lub przy golonce można zalać dobrym piwem.

Przykrywamy liśćmi kapusty i zamykamy pokrywką.

Zakręcamy dobrze garnek i wstawiamy do wcześniej dobrze rozgrzanego ogniska w gorący popiół. Utrzymujemy niewielki ogień pod lub wokół kociołka. Jak będzie za duży to się nam może przypalić na dnie.

Od momentu, kiedy zobaczymy wydostającą się parę przez szczelinę pod pokrywką wystarczy prażyć ok. 40 minut i danie będzie gotowe.

Sporo informacji na temat kociołka i bogracza znajdziecie tutaj 

Smacznego