Podudzia z grilla na wieszaku

Składniki na około:

– podudzia kurczaka 10szt

– olej

– sól

– pieprz

– sok z pomarańczy

– boczek wieprzowy

-syrop klonowy

– sok pomarańczowy

– pomarańcza

– czosnek i cebula

Podudzia solimy, smarujemy olejem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Następnie boczek, bez skóry tniemy na cieniutkie plastry i tymi plastrami owijamy podudzia.

Wieszamy je na wieszaku do pieczenia podudzi na grillu.

Grill nagrzewamy do około 200 stopni. Stawiamy tackę ociekowa do której wlewamy sok pomarańczowy i układamy plastry pomarańczy, cytryny i cebuli oraz rozkiśnięte ząbki czosnku.

Zamykamy pokrywę i grillujemy udka pośrednio czyli palą się palniki po obu stronach tacki z podudziami, a bezpośrednio pod nie.

Podczas grillowania co pewien czas smarujemy podudzia syropem klonowym oraz sokiem który zbiera się w tacce pod mięsem. Po około 45-60 minutach podudzia są gotowe, należy zmierzyć temperaturę mięsa. Powinna mieć co najmniej 82 stopnie wewnątrz mięsa.

Do udek podaję ziemniaki w maśle czosnkowym i do tego sos Alabama.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − 11 =