Przysmak z uszu

Przysmak z uszu

Wyrób sprowokowany wpisem na blogu. Mój prototyp. Mam nadziej, że przypadnie Wam do gustu.

Składniki:
– uszy wieprzowe
– żelatyna
– liście laurowe
– czosnek granulowany
– sos sojowy
– liście laurowe
– pieprz kolorowy (ziarna)
– woda
– sól w zależności od źródła uszu

Potrzebny też jest szynkowar w kształcie prostopadłościanu oraz woreczek do niego.
Jeśli nie mamy wędzonych uszu (ja zakupiłem w sklepie litewskim wędzone i mocno zasolone uszy w znacznej ilości soli) to kupujemy uszy z młodych sztuk wieprzy, oczyszczamy i wędzimy do ciemno brązowej barwy. Następnie jeśli robimy od razu prasowankę to parzymy je w wodzie o temp ok 80 stopni ok 1,5h. Jeśli nie to zasypujemy znaczną ilością soli kamiennej i odkładamy w chłodzie do momentu w którym będziemy robić wyrób.
Sparzone uszy poddajemy obróbce, tj. odcinamy same płatki uszu. Równe kawałki, takie listki. Odrzucamy część ze skórą i słonina bliżej głowy.
Wykorzystałem te części do innego wyrobu.

Następnie do szynkowaru w kształcie prostopadłościanu wkładamy worek i układamy na dnie warstwę płatków uszu. Posypujemy ją żelatyną, czosnkiem i ziarnami pieprzu (to mój pomysł na pieprzny wyrób – może być odrobina mielonego). Na to układamy kolejne warstwy i postępujemy podobnie. Na koniec na górnej warstwie układamy kilka listków laurowych i rozrabiamy trochę wody z kilkoma łyżkami sosu sojowego i solą , jeśli wcześniej uszy nie były solone. Mój szynkowar mieści ok. 2kg wsadu. Uszu było ok 1 kg wlałem ok 150ml wody z sosem sojowym.
Zawiązujemy woreczek, tak aby nie było powietrza. Zakładamy docisk i odstawiamy na trochę ok 1-2h w zimnym celem sprasowania.
Następnie parzymy cały szynkowar w wodzie o temp 75- 80 stopni przez ok 1,5 – 2h.
Wyjmujemy, nie zwalniamy docisku, odstawiamy w zimne, celem ochłodzenia lub do wody, a następnie przenosimy do lodówki.
Mi niestety pękł woreczek i troszkę płynu uciekło, a wyszło jak na foto.
Dzieci mówią, że dobre. Uszka są miękkie.
Wg mnie są dobre do piwka

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *