Pumpernikiel

Pumpernikiel

Czas wykonania: 45 min przygotowanie + 2 godz wyrastanie + 4 godz (!!) pieczenie.
Bardzo zdrowy, musi jednak dojrzewać po upieczeniu min 1-2 dni.

Składniki:
– 600 g zakwaszonego ciasta z mąki żytniej,
– 400 g mąki żytniej razowej,
– 100 g otrąb mieszanych,
– 200 g ziaren pszenicy,
– 150 g płatków owsianych,
– 250 ml chudego mleka,
– 50 ml oleju,
– 1 łyżka soli morskiej,
– 3 łyżeczki zmielonych ziół (koper, anyz, kminek, kolendra etc.),
– parę łyżeczek zimnej kawy do posmarowania skórki
Dodatkowo wsypałam ok. 10 g słodu jęczmiennego lekko palonego czekoladowego (bo go po prostu uwielbiam)

Przygotowanie:
W wieczór poprzedzający dzień wypieku zalać otręby taką ilością wody, aby je przykryła i pozostawić do napęcznienia. Ziarna pszenicy zalać gorąca woda.
Następnego dnia ziarno odsączyć na sicie i ponownie zalać gorącą woda, pozostawić na 2 godz. i potem odcedzić.
Wszystkie składniki wymieszałam w automacie do chleba używając programu “ciasto rosnące”; można to zrobić ręcznie w misce ( wyrabiać ok 5 min aż ciasto będzie elastyczne i gładkie). W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki bądź dodać mleka. Odstawić na 30 min i jeszcze raz wyrabiać ok 5 min. (oczywiście w przypadku mieszania ręcznego).
Ciasto włożyłam do formy, oczywiście wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Można taż uformować okrągły placek, coś na kształt tortu (tak było w oryginalnym przepisie).
Niezależnie od kształtu oprószyć dokładnie mąką i pozostawić na ok 2 godz do wyrośnięcia w cieple.

Pozwolić wyrosnąć do podwojenia objętości (czasem trwa to nieco dłużej). Po wyrośnięciu posmarować rozpuszczona kawą. (Niestety mój chlebek w czasie smarowanie nieco opadł :cry:

Pieczenie:
Piekarnika nie rozgrzewać przed włożeniem chleba! Spokojnie może wyrastać w zimnym, zaś po wyrośnięciu nastawić temp 150st C już z chlebem w środku. Piec w tej temperaturze ok 4 godzin, co pół godziny lekko zwilżając powierzchnie chleba.
Po wyłączeniu piekarnika pozostawić w środku do pełnego wystygnięcia.

Następnego dnia chleb przepołowić i pokroić w plastry, które owinięte w folie można przechowywać bardzo długo w lodówce.

Skórka jest mocno spieczona, ciemno brązowa, ale w żadnym wypadku nie jest twarda; chleb po przekrojeniu jest wilgotny, pachnący i pyszny !!!

Smacznego