Rolada ze szpinakiem i łososiem

Przepis dostałam od mojej koleżanki Beaty, która testowała go wielokrotnie. Beatko dzięki 🙂

Za jej przykładem postanowiłam go wypróbować i nie żałuję.  Danie świetne na imprezkę, ale tez jako zwykła przekąska dla domowników zamiast np. zwykłej kanapki.

Składniki:

  • Szpinak mrożony drobno krojony (najlepszy, w tzw. brykietach) 1 opakowanie;
  • 4 jajka (lub same białka z tych jaj, jeśli mamy akurat do zagospodarowania);
  • 2 łyżki masła;
  • Sól, pieprz, czosnek – do smaku;
  • Serek naturalny drobno mielony;
  • Łosoś wędzony – kilka plastrów;
  • Dodatki wg upodobań, np.; suszone pomidory, oliwki, kapary,…

Sposób przygotowania

Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody i przesmażyć na patelni na maśle doprawiając do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę (lub drobno posiekanym), solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.

Ubić sztywną pianę z 4 jej. Jeśli posiadamy żółtka można je dodać do szpinaku i powstałą masę dodać do białek. (Wykorzystanie żółtek nie jest konieczne).

Piekarnik nagrzać min. do 150 st  C (ja najczęściej podnoszę do 170 st). Powstałą masę rozsmarować na papierze do pieczenia na placek o wymiarach ok. 20×30 cm i grubości ok. 1 cm. Piec ok. 10-15 min.

Po upieczeniu placek zostawić do całkowitego ostudzenia.

Przygotować nadzienie: serek naturalny przemielony doprawić, aby nie był zbyt mdły np. drobno posiekanym szczypiorkiem, rozdrobnioną rzodkiewką lub po prostu chrzanem białym. Łososia wędzonego pokroić w cienkie plastry. Pozostałe składniki: oliwki, suszone pomidory – osuszyć lekko i pokroić na mniejsze kawałki.

Ostudzony placek umieścić na folii (może być aluminiowa) posmarować serkiem, na nim ułożyć dodatki a na nich plastry łososia.

Całość ścisło zwinąć w roladę i umieścić w lodówce na kilka godzin lub całą noc. Kroić w plastry i rozkoszować się smakiem.

Uwagi

  1. Nawet, jeśli ktoś nie lubi szpinaku myślę, że powinien spróbować tego dania, bo smaku szpinaku w ogóle nie czuć J
  2. Wskazane jest żeby dodatki komponować według własnych upodobań, a wtedy potrzeby naszego podniebienia będą na pewno zaspokojone.

Życzę smacznego!