Rolowana słonina z przyprawami i ziołami robiona w prasce

Przepis

-1 kg słoniny cienkiej bez skóry
-sól ja dałem 33 g/kg
-oregano
-zioła prowansalskie
-tymianek
-majeranek
-bazylia
-pieprz młotkowany z kolendrą
-świeży czosnek przepuszczony przez praskę ja dałem 40 g/kg
-papryka ostra i słodka

Wykonanie
Kupioną słoninę docinamy do w miarę możliwości do prostokąta.Tak aby pasował do naszej puchy.Płat słoniny nacieramy z obu stron czosnkiem,solą i następnie wszystkimi ziołami i przyprawami.Następnie bardzo mocno i ściśle zwijamy w rulon.Owijamy szczelnie folią spożywczą i pakujemy do praski.Ja dodatkowo włożyłem jeszcze w worek.Ugniotłem trochę ręką.Zakładamy sprężyny.Ido lodówki na dwa tygodnie.U mnie było 5 stopni.Parzenie
Trzy godziny w temp 90 stopni.Wyjmujemy i gdy ostygnie wkładamy do lodówki na 24 godz.Koniec.Słonina jest smaczna i pachnąca ziołami i czosnkiem do dobrego trunku pasuje znakomicie.
Podziękowania kol. Jackowi za udostępnienie przepisu i zdjęć.
Zachęcam do odwiedzenia profilu kol. Jacka na FB