Rosół pyrkany

Rosół pyrkany

Smak tej zupy pamiętam z lat dziecięcych i czasem serwuję go swoim chłopakom. Kiedyś taki prawdziwy rosół „na kurze” gotowały nasze babcie…, jakie cudne i beztroskie to były czasy

Składniki:

·         Prawdziwa „wsiowa” kura (może też być kogut J)

·         Makaron domowy

·         2 marchewki,

·         Cebula,

·         Kawałek selera,

·         Kawałek pora, 2 gałązki lubczyku ogrodowego,

·         Kilka gałązek kopru

·         Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną kurę poporcjować i ułożyć w garnku (ja daję całą kurę z w wyjątkiem piersi). Zalać zimną wodą (ok. 3,5 l) włożyć warzywa: marchewkę, selera, pora – pokrojone w części. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Posolić i popieprzyć. Cebulę przekroić na pół i podpiec na ogniu, aż będzie mocno przypieczona (może być nawet lekko podpalona). Dołożyć do garnka cebulę, koperek i gałązki lubczyku. Wszystko przestawić na mały ogień tak, aby zupa ledwo, co „pyrkała”. Gotować, aż kura będzie zupełnie miękka, co jak powszechnie wiadomo nie trwa krótko (ok. 3 h).

Zupę podawać z makaronem. Oczywiście najlepiej tym prawdziwym, tzn.: domowym. Makaron można dodać do całego gara lub każdemu według zapotrzebowania wprost na talerz. Tu przepis.

Uwaga! Nie należy dodawać Vegety, warzywka i innych tego typu dopraw, bo smak zostanie całkowicie zmieniony (ze względu na zawartość wzmacniaczy smaku)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *