Schab solony

Schab solony

– schab wieprzowy ze skórą

– peklosól

– sól kamienna

– woda

– pieprz

– listek laurowy

– czosnek

– kolendra

Schab ze skórą ładnie uformować, wyrównać. Przygotować solankę: sól kamienna + peklosól 1:1 rozpuścić w ilości 80g mieszanki na litr wody. Nastrzyknąć mięso w ilości ok. 8%. Następnie natrzeć mięso solą kamienną zmieszana z peklosolą 1:1 w ilości 30-40g/kg i włożyć do pojemnika i odstawić do lodówki na 10-14 dni. Jak powstanie zalewa to przewracać w niej mięso. Po tym czasie wyjąć osuszyć i natrzeć mięso rozgniecionym czosnkiem oraz rozgniecionymi przyprawami. Powiesić w chłodnym miejscu i suszyć około tygodnia lub dłużej.

Przechowywać w lodówce lub poplastrować i zapakować próżniowo.

Mięso jest dość słone, podobny wyrób jadłem kiedyś na Litwie.

Smacznego