Śledzie Oli

Śledzie Oli

Przepis znaleziony kiedyś w tzw.: prasie kobiecej;

póki, co najlepsze śledzie w sosie jogurtowo-majonezowym jakie robiłam

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych (lub matiesy), najlepiej z śledzi solonych,
  • mały słoiczek majonezu,
  • ok.150 ml jogurtu naturalnego (najlepszy jest typu greckiego)
  • 1 soczyste aromatyczne jabłko,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • pęczek natki pietruszki,
  • odrobina cukru i pieprzu (do smaku)

Sposób przygotowania:

Wymoczone śledzie odsączyć, pokroić w dzwonka i ułożyć na salaterce.

Cebule, jabłko i natkę drobno posiekać (jabłko można zetrzeć na tarce o dużych oczkach) i dodać majonez wymieszany z jogurtem. Pokrojone śledzie przykryć sosem.

Smacznego