Słonina po ukraińsku

Słonina po ukraińsku

Składniki:

– słoninka od 4cm w górę, najlepiej przerośnięta mięskiem

– czosnek

– majeranek

– sól kamienna

Słoninę kroimy na kawałki dopasowane do naczynia. Nakłuwamy nożem i wcisnąłem ząbki czosnku  przekrojone wzdłuż na pół. Tak co 4cm. Nacieramy  ze wszystkich stron solą i roztartym czosnkiem,
Na dno naczynia sypiemy sól kamienną. Wkładamy do naczynia słoninę skórą do dołu. Obsypujemy lekko solą i kładziemy na wierzch drugi kawałek słoniny skóra do góry. Zasypujemy wszystko całkowicie solę.

Wstawiamy do lodówki (temp. 6 stopni) na 14 dni. Po tym czasie wyjmujemy, zdrapujemy sól. Nacieramy czosnkiem i majerankiem. Odstawiamy do lodówki na kilka dni. Po ok miesiącu jest już ok. W miarę czasu cały czas dojrzewa.

Smacznego.