Smalec domowy, … na tłusty czwartek Emotikon wink
Składniki:
– okrawki tłuszczu z wieprzowiny z przerostami mięsa 80%
– boczek ok 20% najlepiej wędzony
– cebula,
– czosnek kilka ząbków,
– pieprz,
– majeranek,
– sól
– grzyby suszone, pomidory suszone i bazylia.
Boczek i tłuszcz musi być z spora ilością mięsa, aby smalec był treściwy.Boczek i tłuszcz mielemy na sitku 6mm.
Na dno garnka można wlać z ½ szklanki wody, aby się nie przypalało. Najpierw do garnka wkładamy tłuszcz i topimy. Następnie gdy się wytopi i zaczynają powstawać skwareczki wkładamy boczek i dalej topimy.
Po stopieniu wszystkiego dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i czekamy, aż się zarumieni w tłuszczu, a na koniec posiekany czosnek. Dodajemy przyprawy i sól do smaku.
Można dodać do topionego smalcu razem z przyprawami suszone grzyby lub suszone pomidory bazylią.
Przelewamy do słoiczków. Odwracamy co pewien czas podczas stygnięcia, aby skwarki równomiernie rozłożyły się w całej objętości słoika.
Przechowujemy w chłodzie lub zjadamy od razu
Smacznego