Szaszłyki BBQ

mięso z indyka (uda) 1,5kg

mięso wieprzowe (karkówka lub boczek bez skóry) 1,5kg

Zalewa:

pieprz czarny 1 łyżeczka

listek laurowy 5-6 szt

soda 1/2łyżeczki

chleb razowy 250g

masło 1/4 szklanki

cebula 4-5 szt

curry 1 łyżeczka

sól kamienna 2 łyżki

woda 1-1,5l

ocet 5 łyżek

Mięso na szaszłyki potrzebuje czasu i dlatego najlepiej przygotować je wieczorem, a szaszłyki pieczemy dnia następnego.

Mięso z indyka wytrybować z kości, zdjąć skórę. Mięso wieprzowe i drobiowe pokroić w kostkę 3x3cm. Cebulę kroimy w talarki.

Teraz przygotowujemy zalewę dodając do wody przyprawy, cebulę, sodę. Chleb należy wcześniej zalać dwoma szklankami wody. Odcisnąć go i dodać do zalewy.

Do tak przygotowanej zalewy dodajemy mięso. Mieszamy.

Następnego dnia rano do zalewy dodajemy ocet i mieszamy wszystko.

Po południu wyjmujemy mięso z zalewy, odsączamy i nadziewamy na szpadki z warzywami, grzybami, … Można jeśli ktoś lubi posypać przyprawami mielonymi, jednak ulegają one zwęgleniu na grillu.

Grill rozgrzewamy do 250 stopni. Układamy szaszłyki i pieczemy obracając do stanu miękkiego. Po każdym obróceniu spryskujemy mieszanka ciemnego piwa z sosem sojowym i odrobiną syropy klonowego.

Do tego dania super pasuje sos Alabama.

Smacznego