Szynka i łopatka z dzika

Szynka i łopatka z dzika

Składniki:

– szynka z kością

– łopatka z kością

– peklosól

– ziele zangielskie,

– liśc laurowy,

– ziarna jałowca,

– pieprz naturalny,

– czosnek ząbki,

Łopatka i szynka winna być z giczami. Peklujemy mięso metodą zalewową z nastrzykiem 10-15% masy w solance 10% z dodatkiem przypraw. Czas peklowania jak najdłuższy, co najmniej 4 tygodnie. Może być dłużej. Temp peklowania w granicach 2-6stopnie.

Po tym czasie szynkę i łopatkę włożyć do czystej wody na ok 2-3h. Dalej powiesić do ocieknięcia na co najmniej 12h w temp do 8-10 stopni.

Osuszyć w wędzarni prze ok. 1h. Wędzić dymem o temp ok 50-60 stopni do osiągnięcia żądanego koloru. Następnie parzyć w wodzie o temp. ok 75-78 stopni. Najpierw od strony stawu skokowego

a potem od strony biodrowego do osiągnięcia w najgrubszym miejscu temp ok 70 stopni

Ostudzić. Następnego dnia wędzić zimnym dymem ok 4-6h.

Łopatka:

i szynka

Smacznego i Wesołych Świąt 2010 roku.