Szynkowa z dzika

Składniki:

– 4kg mięsa kl. I z dzika (szynka)

– 1kg II wołowa

– peklosól – 17g/kg

– pieprz czarny – 1g/kg

– cukier – 0,5g/kg

– gałka muszkatołowa – 0,1g kg

– bazylia – 0,5g kg

– jelita białkowe fi 60mm

Mięso kroimy w kawałki o śr 4cm. Peklujemy 24h.

Mięso wołowe mielimy na sitku 3mm, a następnie kutrujemy z dodatkiem 20% wody.Do skutrowanej masy dodajemy przyprawy i mieszamy.

Mięso kl.I z dzika masujemy, mieszamy aby puściło klej.

Napełniamy ściśle jelita w batony o długości ok 20-25cm. Następnie osadzamy przez ok. 1,5 h.

Suszymy w wędzarni gorącym powietrzem bez dymu do chwili całkowitego osuszenia batonów. Następnie wędzimy gorącym dymem ok 3 h, do uzyskania barwy brązowej.

Parzymy w temp. 75 st., do uzyskania wewnątrz kiełbas temperatury ok. 70 st. i studzimy.

Smacznego