Wędzarnia electricsmoker

Wędzarnia electricsmoker

Moja nowa wędzarnia od electricsmoker !

Trochę inna wędzarnia skrzynkowa. Połączenie drewna z elektryką, a nawet elektroniką.

Skrzynka drewniana grube ścianki z ociepleniem, na kółkach i baaardzo ciążka. Ponad 80kg wagi to może być minus, ale za to jest solidna. Niestety trzeba z dwóch chłopa do zdjęcia jej z palety.

Solidnie opakowana. Wewnątrz akcesoria

Kratka do wędzenia w zestawie

Haki do mięsa i ryb też

Kije wędzarnicze oraz unoszony dach

Do tego centrum dowodzenia, czyli sterownia

Mamy tu włącznik zasilania, sterownik temperatury, włącznik grzałki oraz dmuchawy do osuszania wędlin, a także pokrętło do sterowania siłą nadmuchu pompki generatora dymu DYMBOX.

Takie połączenie nowoczesności z tradycją.

Z tyłu mamy wylot dymu, otwory z regulacją, której nie ma potrzeby używać.

a wewnątrz grzałki, deflektor oraz czujnik temp i zabezpieczenie przeciw pożarowe!

W dnie jest otwór, wylot dmuchawy, a od podłogą wentylator oraz pompka Dymboxa.

Opis ze strony producenta:

  • Drewniana konstrukcja.
    Podwójne ściany z suszonego drewna, łączonego metodą na tzw. pióro. Wpust z wewnętrzną izolacją termiczną.
  • Wyposażona w grzałkę elektryczną.Wymaganą temperaturę w komorze wędzarni osiągamy dzięki zainstalowanej grzałce elektrycznej o mocy 2000 W, sterowanej cyfrowym regulatorem temperatury z algorytmem PID. Żądaną temperaturę sterownik utrzymuje z dokładnością do 1°C. Maksymalna temperatura komory wędzarniczej ograniczona jest elektronicznie do 100°C. Wędzarnia posiada zabezpieczenie, które w przypadku osiągnięcia temperatury komory 200°C w pobliżu grzałki rozłączy zasilanie uniemożliwiając powstanie pożaru.
  •  Zawiera wysokiej klasy generator dymu firmy DYMBOX.
    Naturalny dym uzyskujemy za pomocą generatora dymu wytworzonego z grubościennej stali nierdzewnej, paląc zrębki wędzarnicze.
Wędzarnia wolno stojąca z komorą wędzarniczą o wymiarach 55x55x110cm o pojemności 333 l.
Wykonana z suchych desek łączonych metodą na tzw. pióro. Wpust o grubości około 22 mm na zewnątrz i wewnątrz komory. Pomiędzy ścianami desek znajduje się izolacja termiczna w postaci wełny mineralnej o grubości 5 cm. Łączna grubość ścian wynosi prawie 8 cm. Wędzarnia posiada sterownik
z algorytmem PID co oznacza, że inteligentnie steruje on mocą grzałki i sprawia, że wędzarnia jest bardzo ekonomiczna i trzyma zadaną temperaturę
z dokładnością do 1°C. Zużycie prądu przez wędzarnię przy temperaturze komory 60°C i temperaturze zewnętrznej 0°C wynosi około 0,9kW/h. W trakcie całego procesu wędzenia, który trwa zwykle 6 godzin koszt prądu wynosi około 3 zł. W wędzarni na dnie zamontowany jest wentylator, który używany jest tylko do suszenia mięsa przed jego wędzeniem. Wnętrze komory wędzarni w dolnej części wyłożone jest blachą nierdzewną, która ułatwia czyszczenie oraz podnosi poziom bezpieczeństwa. Grzałka przytwierdzona do 2 mm stalowej blachy stanowiącej element ochronny przed kapiącym tłuszczem. Wędzarnia wyposażona jest w generator dymu firmy Dymbox. Sterowanie całym procesem wędzenia odbywa się za pomocą panela umieszczonego
w przedniej części. Z powodu posiadanego ocieplenia konstrukcja umożliwia wędzenie nawet przy ujemnych temperaturach i bez problemu osiąga temperaturę 100°. Dzięki temu nie będą Państwo musieli parzyć wędlin przed konsumpcją co bardzo upraszcza proces wędzenia. Zamówienie posiada wszystkie akcesoria potrzebne do wędzenia tj: kije, haki oraz startowy zestaw zrębków wędzarniczych, czyli wszystko co możliwe i potrzebne do wędzenia na ciepło i zimno. Wędzarnia posiada dodatkowe zabezpieczenie, które przy 200°C w komorze rozłączy zasilanie aby zapobiec zapaleniu się drewna. Waga wędzarni wynosi około 80 kg.
Teraz o wędzeniu.
Najpierw wędzenie zimne, chociaż tego lata, to trudne. Temp na zewnątrz 28st, w wędzarni bez włączonej grzałki temperatura utrzymywała się na poziomie 34-35st.
Osuszanie:
– włączamy zasilanie, następnie dmuchawę, warto też unieść daszek i jeśli trzeba włączyć grzałkę po ustawieniu jej na 40st.
Po osuszeniu wędzimy, czyli jeśli jest potrzeba włączamy grzałkę i zadajemy żądaną temperaturę, podpalamy zasypanego zrębkami dymboxa do którego wchodzą dwa litrowe kubki zrębek.
Otwór do zapalenia zrębków
Wędzimy do uzyskania żądanej barwy
Przed wędzeniem
Po wędzeniu
W trakcie włożyłem słoninę i ser żółty oraz twarogowy 🙂
Jeśli pieczemy to podnosimy temperaturę na sterowniku do 85-90 stopni i uzyskujemy taki efekt
Przed wędzeniem
po pieczeniu
jeszcze gorące 🙂
Warto na dno wędzarni położyć folię, ale nie z tyłu. Tam jest czujnik wrażliwy na zwarcie i jeśli dotkniemy folią zrobimy jego zwarcie i musimy szukać nowego, a wędzarnia będzie grzała na max.
Warto też z folii zrobić jednorazowy pojemnik na skropliny z Dymboxa

Wrażenia:Pozytywne, duża komora, łatwo się wędzi, czasem zrąbki potrafią się zawiesić, ale wystarczy uderzyć w dymboxa i opadną. Na jedno wędzenie zużywam 2-4l zrębków. Smak wędlin bdb. Raczej trudno tu coś zepsuć, chociaż jak ktoś chce to da radę 😉 Co bym zmienił? Kije na okrągłe z drewna liściastego. Wykonałem sobie też pręty 3mm z drutu nierdzewnego do wędzenia ryb, suszenia owoców i mięsa oraz zamocowałem na bokach uchwyty ułatwiające transport. Teraz czas na test zimowe, ale na to trzeba poczekać 🙂

To kolejne udane wędzenia w wędzarni Wojtka.

Smacznego i udanych wyrobów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

four × 4 =