Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Składniki

  • 1 główka czosnku
  • 4 litry wywaru może być z kostek (ja dodałam włoszczyznę tak jak do rosołu, a po ugotowaniu bulion przecedziłam)
  • 10 -15 dag wędzonego boczku
  • 3 serki topione sklepowe, a najlepiej własnego wyrobu,
  • kaszka manna niekoniecznie (zastąpiłam odrobina kleiku ryżowego)
  • 2 łyżki oleju
  • grzanki lub groszek ptysiowy
  • dynia

Sposób przygotowania

Dynię krajmy na paski pieczemy w piekarniku. Następnie miksujemy blenderem.

Gotujemy wywar. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek  i chwilkę  przesmażamy  razem z boczkiem (nie smażymy długo, bo zupa będzie gorzka).

Dodajemy to wszystko go garnka z wywarem, dodajemy zmiksowaną dynię i wrzucamy pokrojony w kostkę serek topiony i chwilkę gotujemy na małym ogniu, aż zupka będzie gładka bez grudek.

Zupę można zagęścić kaszą.