Zupa słoikowa

Składniki i materiały pomocnicze na słoik 0,5l:

  • mięso wieprzowe, łopatka, karkówka 50-80g
  • ziemniaki 1-2 łyżka
  • cebula 1/2 łyżki
  • warzywa: kapusta biała, brukselka, brokuł , marchewka
  • koncentrat pomidorowy lub ketchup 1 łyżka
  • pieprz 3 ziarna
  • sól kamienna 1 płaska łyżeczka
  • woda
  • słoiki lub puszki metalowe

Jest to zupa warzywna z warzyw jakie lubimy. Kompozycja wg. uznania. Sterylizowana w szybkowarze.

Mięso kroimy w kostkę i wkładamy na dno wcześniej przygotowanych słoików lub puszek. Na to wkładamy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz cebulę pokrojoną w piórka i podsmażoną na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojoną kapustę, koncentrat pomidorowy, pieprz, sól. Zalewamy wszystko wodą pozostawiając 1,5cm miejsca od górnej krawędzi słoika. Zupę sterylizujemy w szybkowarze 50minut. Po zredukowaniu ciśnienia i wyjęciu słoiki odstawiamy w chłodne miejsce celem ostygnięcia. Konserwy w puszkach chłodzimy w zimnej wodzie. Przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce.