Ananas grillowany

Składniki

– ananas

– syrop klonowy łyżka

– miód łyżeczka

– oliwa łyżka

– tabasco kilka kropli

– cytryna

Z ananasa odciąć górę i dół. Przekroić go wzdłuż na 4 części. Następnie odkroić od skóry i pokroić w plastry, ale wszystko zostaje ułożone na skórze.

Przygotowujemy glazurę mieszając syrop klonowy, miód oliwę i tabasco wg uznania. Ja lubię ostro. Glazura smarujemy ananasa.

Grilla gazowego ( u mnie Broil King Monarch 390) rozgrzewamy do 170 stopni kładziemy pokrojonego ananasa skóra do dołu i grillujemy pod zamknięto pokrywą do momentu aż będzie w środku bardzo ciepły, ale nie gorący. W międzyczasie smarujemy go z wierzchu glazura kilka razy.

Wyjmujemy rozsuwamy kawałki na boki, skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i zajadamy na ciepło.

Super smaczny i niesamowicie soczysty deser. Pycha !